Spoločnosť Bukocel Hencovce dosiahla za 9 mesiacov zisk 54 miliónov Sk

11.11.2005 Celý región

Hencovce 11. novembra (TASR) - Zisk akciovej spoločnosti Bukocel Hencovce v okrese Vranov nad Topľou za 9 mesiacov tohto roka predstavuje 54 miliónov Sk. Je ...
Hencovce 11. novembra (TASR) - Zisk akciovej spoločnosti Bukocel Hencovce v okrese Vranov nad Topľou za 9 mesiacov tohto roka predstavuje 54 miliónov Sk. Je to o 31 miliónov Sk viac ako v rovnakom období vlani.

\"Hlavným dôvodom navýšenia zisku bol rast cien buničín na svetových trhoch a medziročný nárast výroby asi o 2 %, \" uviedol dnes TASR riaditeľ spoločnosti Ján Iľko. Dodal, že výnosy spoločnosti dosiahli 1 miliardu 196 tisíc Sk. V roku 2004 boli na úrovni 1 miliardy 134 tisíc Sk.
Spoločnosť sa orientuje hlavne na výrobu papierenskej sulfátovej buničiny pre výrobu papierov. Výroba papierenskej bielenej buničiny v minulom roku dosiahla 97 400 ton. Za 9 mesiacov 2005 vyrobila a. s. Bukocel 75 797 tony buničiny.
Bukocel, a. s. , Hencovce investoval vlani zhruba 20 miliónov Sk do ekologických stavieb. V tomto roku do spomínaných stavieb investuje spoločnosť asi 25 miliónov Sk, ďalších 5 miliónov Sk vynaloží na technologické cesty - do nových výkonnejších čerpadiel.
\"Naša fabrika pre tento región dala veľmi veľa hlavne v súvislosti so zamestnanosťou a aj v ďalších rokoch budeme v tomto zámere pokračovať, \" povedal pri príležitosti 50. výročia založenia firmy Iľko. Doplnil, že hlavný výrobný program spoločnosti má budúcnosť a perspektívu. \"Produkcia našej spoločnosti je hľadaným artiklom na zahraničných trhoch, \" konštatoval Iľko.
Bukocel vyváža až 95 % produkcie do krajín Európskej únie. Najvyšší podiel exportu smeruje do Rakúska (vyše 36 %) a Nemecka (takmer 24 %). V súčasnosti zamestnáva 624 pracovníkov, čo je o 20 menej ako vlani.
Bukocel, a. s. , je súčasťou Bukózy Holding, a. s. , Hencovce. Spolu so spoločnosťami Píla, a. s. , a Preglejkáreň, a. s. , Hencovce, zamestnáva 1 250 osôb.
 

Vyberte región